Vraag het Tineke: ‘Mag ik mijn eitjes laten invriezen?’

Tineke van der Veer-Mikkers is klinisch psychologe en seksuologe. Elke maand beantwoordt ze op Meet you in the field een seksvraag van een van onze lezers. Vandaag:

Vraag:

Ik ben nu eind 30 en inmiddels al weer een aantal jaar vrijgezel. Ik heb wel een kinderwens en sta er ook zeker voor open om met een toekomstige partner een kindje te krijgen. Is het verstandig om mijn eitjes te laten invriezen? Hoe wordt daar vanuit de Bijbel naar gekeken? Het voelt nogal een taboe binnen de kerk.

Antwoord:

Wat een grote vraag! Ik heb echt de tijd genomen om hierover na te denken, in de hoop dat ik je een mooi antwoord zou kunnen geven. Helaas ik heb geen antwoord voor je gevonden. Wat ik wel wil graag doen, is mijn gedachten met je delen.

Als het gaat om de vraag ‘is het verstandig om mijn eitjes te laten invriezen’ dan gun ik je een deskundig antwoord. Ik kan mij zeker voorstellen dat je dit overweegt, omdat algemeen bekend is dat de kwaliteit van eitjes achteruitgaat als je ouder wordt. Maar wanneer is het juiste moment? En hoe werkt dat precies? Eerlijk gezegd weet ik dat niet zo goed. Hier schiet mijn kennis als seksuoloog met psychologische achtergrond tekort. Mijn advies zou daarom zijn om je dilemma een keer met een ter zake deskundige te bespreken, met een medicus. Je huisarts kan hier vast in meedenken.

Het tweede deel van je vraag is: wat vindt de Bijbel ervan? Mijn eerste reactie is dan: niets. Maar dat is dan misschien een (te) gemakkelijk en kort antwoord. Maar feit is wel dat deze kwestie in de tijd van de Bijbel nog niet speelde. Dus het echte antwoord zul je in het hier en nu en in gesprek met God en anderen moeten vinden. Tenminste, dat denk ik. Mijn persoonlijke mening is dat de Bijbel op veel seksuologische vragen uit onze tijd pasklaar antwoord geeft en dat ervaar ik als bevrijdend. God geeft ons voor mijn gevoel de ruimte om naar antwoorden te zoeken. Antwoorden die passen bij Gods bedoeling, bij Gods woord, maar ook bij jou in jouw persoonlijke situatie. Antwoorden die passen in deze tijd. Jammer genoeg gaan we als gelovigen veel te veel vragen uit de weg. Ik kan je dus niet eens vertellen welke gedachten er over dit thema binnen de kerken spelen. Ik vermoed dat die behoorlijk divers zullen zijn. Het enige wat ik weet, of, laat ik wat bescheidener zijn, denk te weten, is dat er geen pasklaar, absoluut antwoord voor je is.

Het mooie is dat je je vraag aan mij stelt op een platform dat gelezen wordt door vele andere vrouwen. Wellicht ook door vrouwen die met dezelfde vraag worstelen, of vrouwen die al een antwoord gevonden hebben. Dus dames: laat van je horen en zoek elkaar op. Ga samen op zoek, praat, overweeg, denk en bid en formuleer vervolgens jouw eigen antwoord. Wellicht kun je daarna andere vrouwen inspireren en steunen in hún zoektocht naar een antwoord.

Oproep:

Heb jij je eitjes laten invriezen? Hoe en wanneer heb je die knoop doorgehakt? Of misschien worstel je nog wel met dezelfde vraag als onze lezer en heb je je antwoord nog niet gevonden? Vertel ons jouw verhaal! Reageer hieronder of stuur een mailtje naar redactie@meetyouinthefield.nl. Meet you in the field wil dit onderwerp graag bespreekbaar(der) maken!

Heb jij ook een vraag voor Tineke? Je kunt hem hier anoniem insturen!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Lees hier ook:

Zou Jezus een optreden cancelen vanwege een homoseksuele dominee?

WWJD, What would Jesus do? Ik herinner me nog de felgekleurde armbandjes waarmee ik in mijn tienertijd rondliep. Wat zou Jezus doen? Het was een actuele vraag wanneer ik weer eens op een kruispunt in mijn leven stond: wat zou Jezus nu doen? De armbandjes verdwenen na een tijdje in de la, de term WWJD raakte langzaam ‘uit’. En zelf ontdekte ik dat het eigenlijk niet eens zo’n heel moeilijke vraag was, waar ik ook niet dagelijks aan herinnerd hoefde te worden. Wat Jezus deed sprak voor zichzelf: radicaal liefhebben. Zonder voorbehoud. Toch was het deze vraag die mij te binnenschoot toen ik afgelopen week het nieuws las dat de christelijke band InSalvation hun optreden besloot af te zeggen vanwege een samenwerking met een homoseksuele dominee. Wat zou Jezus hebben gedaan? Het antwoord mag je zelf invullen.

5 x tips voor een geslaagde retraite

Elk jaar gaat Dorina er een paar dagen tussenuit. Alleen. Ze laat dan haar gezin en haar werk achter zich, om weer even tot zichzelf te komen. Als het aan haar ligt, zou elke vrouw zo af en toe op zo’n miniretraite moeten gaan. Maar hoe doe je dat concreet als het leven om je heen maar doordendert en je nooit een vrij plekje in je agenda vindt? Ze deelt hieronder vijf tips die haar goed hebben geholpen.